Today.ua

Литва першою з країн НАТО відправить своїх військових до України

Литовський уряд отримав законодавчий дозвіл на відправлення військових до України. За словами прем'єр-міністра Литви Інгріди Шимоніте, Сейм Литовської Республіки вже проголосував за це рішення.

Розмови про можливе відправлення військових із країн НАТО до України точаться давно. Частіше за інших про це говорив президент Франції Емманюель Макрон, але вже минуло три місяці, а жодних конкретних кроків Париж у цьому відношенні не зробив.

Як і в питаннях постачання зброї та надання фінансової допомоги Україні, Литва вважає за краще не розмовляти, а робити. Нагадаємо, ця балтійська країна є одним зі світових лідерів із надання допомоги Києву у відсотковому відношенні до свого ВВП.

З відправленням солдатів до України Вільнюс собі не зрадив. Спочатку литовський Сейм проголосував за те, щоб надати уряду таку можливість, і лише потім його голова Інгріда Шимоніте повідомила про це в інтерв'ю газеті Financial Times.

Вона заявила, що усвідомлює те, що Росія сприйме це як провокацію. Проте озиратися на Кремль у Литві не мають наміру.

"Якби ми просто думали про реакцію Росії, то ми не могли б нічого відправляти. Кожного другого тижня ви чуєте, що когось підірвуть ядерною зброєю", - зазначила прем'єр-міністр Литви.

Вона повідомила, що литовських військових може бути відправлено до України з навчальною місією. Коли й скільки фахівців може прибути до нашої країни, Шимоніте не уточнила.

Нагадаємо, 2 травня президент Франції Емманюель Макрон зробив чергову заяву про відправлення своїх військових до України. Він уточнив, у якому разі це буде зроблено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ