Today.ua

Литва допоможе Україні відновити енергооб'єкти

Литва передасть Україні обладнання із Вільнюської ТЕЦ для відновлення пошкоджених об'єктів енергетики. Про це заявили у литовському уряді.

Міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс повідомив, що Україні буде надано допомогу у ремонті об'єктів енергоструктури, які методично продовжує знищувати російська армія.

Для цього нам передадуть обладнання з Вільнюської ТЕЦ-3, яка була зупинена у 2016 році. Попри те, що ця електростанція не функціонує протягом останніх восьми років, вона підтримується в робочому стані та регулярно проходить плановий ремонт.

"Ми дамо їм усе необхідне. У Харкові зруйновано 80 % усіх мереж - і теплових, і електричних. Якщо ми не допоможемо, українці не зможуть відновити мережу та опалювальний сектор до зими, що буде дуже і дуже складно", – заявив голова Міненергетики Литви.

Дайнюс Крейвіс розповів, що частину обладнання буде поставлено цілісно, інше – у вигляді запчастин. Також повідомляється, що Литва передасть Україні обладнання з Інгалінської АЕС, а також складів місцевих компаній енергетичного сектору.

Міністр енергетики Литви зазначив, що його країна враховує досвід України та робить усе можливе для захисту своїх енергооб'єктів на випадок агресії з боку Росії. На електростанціях встановлюється захист від ударних безпілотників, компаніям поставлено завдання запастись резервним обладнанням для швидких ремонтів.

Сьогодні російські терористи завдали чергового удару по українській енергетиці. Вони знищили Трипільську ТЕС у Київській області та пошкодили інші об'єкти.

Влада України закликає союзників надати більше сучасних систем ППО, щоб захиститися від ракетних ударів. У цьому Київ підтримав голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ