Today.ua

Кримінальна стаття не врятує ухилянта від мобілізації: роз'яснення від чиновника Нацполіції

Відповідно до чинного законодавства, громадяни, засуджені за кримінальні злочини, призову до війська не підлягають. Дехто з чоловіків розглядає це як можливість уникнути мобілізації. І через це свідомо не з'являються за повісткою, щоб отримати покарання за кримінальною статтею. Та, як з'ясувалось, ухилянти, що дістали умовне покарання, від служби у ЗСУ не звільняються.

По це попередив чоловіків перший заступник голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе.

Наразі в Україні триває розслідування за 9400 фактами уникнення від мобілізації, каже поліцейський чиновник. З них вже 2600 проваджень направлені на судовий розгляд. Щоправда, судді не встигають давати раду такому валу нових справ. Через це за 2022 рік було ухвалено лише 250 вироків, а за 2023 – близько 300.

Далеко не завжди судді призначають ухилянтам реальний строк покарання. При розгляді справи враховують усе: від сімейного стану, кількості утриманців, яких має чоловік, до його ймовірних відхилень у здоров'ї. Адже не секрет, що не всі, кого ВЛК визнала здоровими, насправді такими є.

За результатами судового розгляду багато чоловіків отримують умовний строк покарання і… з полегкістю видихають: кримінальна стаття у них "в кишені", а отже щодо мобілізації можна більше не турбуватись.

Та, як з'ясувалось, це не так. Засуджених до умовного покарання ніхто з військового обліку не знімає, і їх цілком можуть мобілізувати.

"Я думаю, що під час винесення такого рішення суд керується тим, що це в майбутньому потенційний військовий ЗСУ. І виносить рішення таким чином, щоб все ж таки можливість служити в нього була", — підкреслив Максим Цуцкірідзе.

Отже, кримінальна стаття -  це не гарантоване звільнення від мобілізації та служби у війську. І засуджений ухилянт ще цілком має шанс взути берці та відправитись в окоп.

Навіть більше: його можуть мобілізувати ще на етапі досудового слідства. Все залежатиме від того, який запобіжний захід обере йому суд на період, поки триватиме розслідування.

"Тут треба дивитись на те, який запобіжний захід обраний під час розслідування, чи не буде він обмежувати людину в пересуванні", - уточнив поліцейський.

Нагадаємо, польові командири не проти мобілізації засуджених. Вони вважають, що впораються з кримінальним елементом, а воювати він зможе не гірше за інших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ