Today.ua

Краще купити зараз: в Україні вже найближчими днями зростуть ціни на яйця

Наступного тижня відчутно зростуть ціни на яйця. Адже 5 травня християни східного обряду відзначатимуть Великдень. А зазвичай до цього свята українці активно купують яйця. Тому їхня вартість у торговельних мережах має зрости. Підвищать ціни також і продавці на базарі.

Про це, зокрема, попереджають у "Союзі птахівників України".

Тиждень перед Великоднем традиційно відзначається закупами продуктів. Навіть незважаючи на війну, українці все одно воліють бодай якось відзначити свято Христового Воскресіння. Адже воно ще й дає нам усім надію на мир. Отже, наступного тижня продукти до святкового столу користуватимуться підвищеним попитом. Українці завжди до пасхальних свят активно купують яйця. Адже їх використовують і у випічці, і для виготовлення крашанок, і в салатах. Тому підвищення ціни на яйця неминуче.

"Можливе тимчасове підвищення відпускних цін в найближчі два тижні, але воно не відіб'ється на основній ціновій тенденції завдяки великій пропозиції на ринку", — каже виконавчий директор Асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко.

Значного і тривалого підвищення ціни на яйця не буде, каже птахівник. Він називає кілька причин, які не дадуть цінам на цей продукт зростати безконтрольно:

Усі це за сукупністю не дасть продавцям сильно завищити ціни. Крім того, торговельні мережі вже в основному здійснили гуртові закупки товарів в очікуванні великоднього буму. Тобто вони встигли закупити продукти ще за нижчими цінами, і тепер упродовж тижня лише трохи поповнюватимуть запаси.

Погоджується з Карпенком і керівниця маркетингового відділу гуртового ринку сільгосппродукції "Шувар" Тетяна Попович. Вона каже, що на ринку очікують перед Великоднем зростання цін приблизно на 15%. Більше навряд чи буде через високу пропозицію.

У пресслужбі мережі АТБ кажуть, що попит на яйця перед Пасхою зростає на 30-40%, але ціна на стільки не зросте. Її приріст буде меншим.

Отже, вже десь із понеділка ціни на яйця стрибнуть угору. Дочитали цей прогноз? Тоді беріть кошика в руки і мерщій вирушайте за яйцями, поки вони ще дешевші.

Нагадаємо, мережа АТБ перед пасхальними святами знизила ціни на деякі продукти на 40%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ