Today.ua

Китай обговорив з Росією війну в Україні: Пекін озвучив свою позицію

Спеціальний представник Китаю у справах Євразії Лі Хуей зустрівся із заступником міністра закордонних справ Росії Михайлом Галузіним. Зокрема вони обговорили перспективи завершення війни в Україні.

У заяві російського зовнішньополітичного відомства йдеться, що відбувся "ґрунтовний обмін думками". Серед іншого Лі Хуей зазначив, що врегулювання конфлікту неможливе без урахування позиції Росії у сфері безпеки.

Представник КНР заявив, що Пекін має намір продовжувати зусилля, спрямовані на те, щоб сторони сіли за стіл переговорів.

Нагадаємо, Китай декларує на офіційному рівні повну підтримку українського суверенітету та територіальної цілісності. Проте представлений раніше Пекіном мирний план далеко не в усьому відповідає тому, який запропонував президент України Володимир Зеленський. Зокрема, КНР наполягає на тому, що після припинення вогню з Росії мають зняти санкції, накладені західними країнами.

Позиція України полягає в тому, що санкції мають зберігатися і після війни, допоки Росія не видасть військових злочинців, не виплатить репарації та не поверне полонених солдатів та викрадених дітей.

Багато військових експертів підозрюють, що Китай веде подвійну гру. Зокрема, це стосується постачання російській армії балістичних ракет і снарядів із КНДР. На думку аналітиків, Пхеньян не міг ухвалити таке рішення без санкції Пекіна.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що Канада має намір передати Україні тисячі авіаційних ракет. Постачання розпочнеться відразу після перевірки придатності боєприпасів до використання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ