Today.ua

Кабмін вдвічі підвищив зарплати деяких чиновників

Кабмін вирішив удвічі підвищити зарплати деяких чиновників. Стало відомо, хто зможе отримувати суму, яка на 100% перевищує розмір фонду оплати праці, затвердженого у держбюджеті.

Під час повномасштабної війни з Росією уряд запланував збільшення заробітку окремої категорії чиновників. Йдеться про тих із них, хто працює у місцевих державних адміністраціях, повідомляється в постанові уряду №787 від 21.11.23.

Вказано, що підвищення виплат зачепить представників державних адміністрацій, працевлаштованих у прифронтових, а також деокупованих регіонах.

За планом Кабінету Міністрів, місцевим державним адміністраціям на територіях відновлення (там, де проводилися бойові дії або які перебували в окупації) та на прифронтових територіях, нараховуватимуть із місцевих бюджетів додаткові кошти.

Гроші спрямують на оплату праці працівників. Їхні виплати збільшаться до 100% від розміру фонду оплати праці, затвердженого у держбюджеті.

При цьому у державних органах влади зменшується кількість працівників. У період із січня по вересень 2023 року їх стало на 5,3 тисячі менше.

За даними Мінфіну, максимальне скорочення спостерігається у:

Зміни для чиновників у 2024 році

Наступного року очікується стандартизація оплати праці представників органів державної влади. Система винагороди держслужбовців буде більш прозорою, а значення окладу над преміями збільшиться.

Очікується, що зарплата складатиметься з двох частин: постійної та варіативної. У першу входять посадовий оклад та надбавки за вислугу років, грошова допомога з наданням щорічної основної оплачуваної відпустки, а також виплата за ранг держслужбовця. Друга частина складається із премій за підсумками щорічного оцінювання роботи, а також місячної, квартальної премії, компенсації.

Нагадаємо, що у жовтні Кабмін дозволив скорочувати держслужбовців за станом здоров'я. Їх можна звільнити зі служби лише за наявності права на дострокову пенсію.

Раніше українці назвали зарплату, яка потрібна їм для нормального життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ