Today.ua

Харчування в армії докорінно зміниться: воїнам ЗСУ пропонуватимуть на вибір 16 різних меню

Вже найближчим часом якість харчування в українській армії докорінно зміниться. Бійців годуватимуть не лише відповідно до їхніх бойових і фізичних навантажень, а ще й відповідно до релігійних та етнічних звичаїв. Для цього у ЗСУ розроблять 16 тижневих меню, в яких будуть враховані усі ці чинники.

Як і що готуватимуть для бійців ЗСУ, розповів заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Зараз меню військовослужбовців готують за каталогом, але вже найближчим майбутнім у Міноборони мають намір здійснювати окремо закупки молочних, м'ясних та решти продуктів. Це дозволить армійським постачальникам виходити безпосередньо на виробників, що має здешевити затрати на закупівлю харчів.

"По-друге, це якість. В агенції планують розробити 16 тижневих меню від професійних кухарів з урахуванням релігійних або етнічних потреб", - повідомив чиновник.

У питаннях харчування військових Україна запозичує досвід НАТО, каже заступник міністра. Адже, наприклад, у США питанням харчування військових приділяють дуже велику увагу. Над їхнім раціоном працюють спеціалізовані інститути, які не діють навмання, а застосовують науковий підхід до формування раціону військовослужбовців.

Крім суто поживних якостей, меню, розроблені українськими фахівцями, також будуть пристосовані до релігійних потреб військовослужбовців.

Головне задання, яке стоїть перед тими, хто займатиметься харчуванням бійців ВСУ – безперебійність та якісність процесу.  

"Водночас запровадження нової системи постачання продуктів – це не все, адже в польових умовах варто оновлювати і польові кухні. Тобто у військових частинах, безпосередньо в зоні бойових дій має бути фахова людина, яка б забезпечила дотримання умов приготування та зберігання їжі", - зазначають у Міноборони.

Крім того, від вартості харчів хочуть відокремити вартість логістичних послуг. Зараз вони входять у ціну товару. Коли їх відокремлять, це дасть змогу оцінити реальну вартість товару та закуповувати якомога кращу продукцію за менші гроші.

Таким чином, питання харчування воїнів ЗСУ вирішуватимуть комплексно, що дозволить краще, якісніше та різноманітніше годувати бійців.

Нагадаємо, в Україні розпочато рекрутинг військових спеціалістів до ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ