Today.ua

Добровольці більше воювати не можуть, але Рада поки не знає, що робити з демобілізацією

Питання про демобілізацію військовослужбовців - найгостріше та найдискусійніше в усьому законопроєкті про мобілізацію. Профільний комітет Верховної Ради досі не визначився, чи має закон містити чіткі терміни демобілізації. А тим часом у добровольців і мобілізованих громадян, які з перших днів на фронті, сили вже закінчуються. Вони не можуть більше воювати.

Про це розповів військовий і нардеп Роман Лозинський.

На демобілізацію чекають не лише самі бійці, які з перших днів на фронті, а й їхні родини. На підтримку демобілізації в Україні вже пройшла не одна акція протесту. Сім'ї військовослужбовців вимагають ротації на фронті. Однак поки що депутати так і не визначилися, за що голосуватимуть.

Пропозицій було багато: дати право на демобілізацію тим, хто відслужив 2 або 3 роки; відпускати лише тих, хто відвоював хоча б рік на "нулі"; не відпускати нікого до закінчення війни.

Профільний комітет ВР схиляється до варіанту з мобілізацією після 36 місяців служби, але тільки з дозволу Ставки Головнокомандувача. А це означає, що знову ніяких конкретних термінів демобілізації людям не скажуть.

"Хтось вийшов із пропозицією 12 місяців, хтось 24 місяці, хтось - 28 місяців. Базова пропозиція була 36 місяців. Така гра місяцями... Це життя людей, це реальний їхній відрив від сім'ї, з одного боку. З іншого боку, це час для підготовки резервів, щоб мобілізувати достатньо сил, людей і зброї, достатньо ресурсів. І замінити їх на полі бою, тих, хто вже це право на демобілізацію отримає", - розповів нардеп.

Роман Лозинський вважає, що має бути диференційований підхід до цього питання, оскільки не можна прирівнювати роки тилової служби в ЗСУ до року, проведеного в окопах.

"Насамперед ми говоримо про коефіцієнт, враховуючи участь у бойових розпорядженнях. Підхід має бути різним до бойових і небойових посад. Це ті речі, про які ми говорили, про які говорять наші побратими. Генштаб почув і зараз разом із Комітетом готує пропозиції", - розповів захисник.

Таким чином, питання про демобілізацію поки що залишається відкритим, депутати продовжують над ним роботу.

Нагадаємо, депутати досить легко розв'язали питання про демобілізацію строковиків, яким довелося служити, як ніколи довго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ