Today.ua

Добровільна мобілізація: яких фахівців призивають до ЗСУ через рекрутинг

В Україні розпочалася добровільна мобілізація – до армії набирають чоловіків на певні спеціальності. Стало відомо, яких професіоналів не вистачає ЗСУ.

Міноборони України підписало контракти із Lobby X, Robota.ua та Work.ua. На вказаних платформах почали публікувати вакансії про роботу у військових частинах. Заступник міністра оборони України Наталія Калмикова повідомила про актуальні пропозиції на даний момент.

Мобілізовані українці проходять навчання щонайменше на місяць. Воно може тривати три місяці, і навіть проходити за кордоном. Це залежатиме від військового досвіду конкретної особи. Щоб потрапити до армії через рекрутингову компанію, ТЦК не потрібен.

Сайти пошуку роботи працюють безпосередньо з підрозділами. Громадянин подає заявку та проходить відбір. Якщо його кандидатура підходить, українець потрапляє до тих військ і на ту спеціальність, де має досвід та відповідні навички.

Калмикова зазначила, що на даний момент у ЗСУ потрібні всі спеціальності. Проте точні потреби сил оборони засекречені.

"Фахівці потрібні різні. Я не зможу сказати, яких більше треба, яких менше, бо це інформація, яка становить таємницю. Але я б хотіла помітити, що відгукуються на вакансії як оператора БПЛА, так і на вакансії штурмовиків", - пояснила чиновниця. 

Робота з рекрутинговими компаніями допомагає не лише залучити фахівців на місцях, та й отримати статистичні дані для аналітики.

"Я скажу так - для того, щоб робити висновки про те, наскільки актуальна та чи інша спеціальність серед претендентів на роботу і серед тих людей, які роблять вибір вступити до лав ЗСУ, нам необхідно попрацювати місяць-два, щоб зібрати статистику", - зазначила Наталія Калмикова.

Заступник міністра оборони України наголосила, що відомство продовжить роботу з рекрутинговими компаніями.

Передбачені деякі зміни для подальшої співпраці з компаніями, які займаються підбором кадрів.

"Напрацьовуючи, розширюючи інформаційне поле кожної з компаній, з якою ми почали працювати, ми бачитимемо зміни і аналізуватимемо їх", - поділилася військовослужбовиця.

Чи можливе переведення з тилу в штурмовики?

Багато чоловіків побоюються, що після добровільної мобілізації їх можуть без згоди перевести на іншу посаду. Наталія Калмикова запевнила, що таких випадків поки що не зафіксовано. Але вона нагадала, що в умовах воєнного часу може утворитися нестача людей у тій чи іншій сфері, тому гарантій немає.

Може скластися ситуація, коли мобілізований сам захоче змінити посаду. Але навіть оператори БПЛА можуть служити у різних місцях. Ключовий момент – щоб досвід та навички були максимально задіяні для захисту Батьківщини.

"Гіпотетично таке можливе. Чим може бути викликано перенаправлення на інші посади? Це залежить від рішення командира. Нам важливо розуміти, що армія є армією… Переклад між посадами регулюється законодавством, відбувається взаємодія між командирами. Один командир має узгодити переведення від себе, а другий - перехід до себе", - цитує Калмикову NV.

Раніше повідомлялося, що чоловікам, які ухиляються від мобілізації, обмежать медичну допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ