Today.ua

До 30 гривень за поїздку: у Києві планують підвищити тариф на проїзд у метро

У Києві триває дискусія щодо вартості проїзду в метро. Тариф планують підвищити і максимальна вартість поїздки може зрости до 30 гривень.

Мер столиці Віталій Кличко обіцяв до кінця повномасштабної війни не збільшувати тарифи на проїзд. Після її завершення ціна поїздки може зрости щонайменше втричі. Таку оцінку дали у Київському метрополітені, а також фахівці, які досліджують питання у міському транспорті.

Попри заяви представників влади, є об'єктивна потреба у подорожчанні послуги. Раніше було названо "економічно обґрунтований тариф" – 30 гривень. Однак він може становити й 20 гривень. Це залежатиме від рішень нового керівництва столичної підземки.

Експерт з транспортного планування Дмитро Беспалов зазначив, що в Європі міські адміністрації самі вирішують, чи повинні пасажири повністю оплачувати собівартість перевезень, або ж третину чи половину перекриватимуть з місцевого бюджету.

"Йдеться про собівартість перевезення одного пасажира, і, мабуть, так, вона становить до 30 гривень. Я впевнений, що столична підземка має можливість зменшити собівартість перевезення одного пасажира за рахунок оптимізації бізнес-процесів. Думаю, якщо Київському метрополітену пощастить з менеджером собівартість перевезення стане не 30 гривень, а, наприклад, 20 грн. І тоді вже можна буде говорити про тариф", - зазначив аналітик.

Нагадаємо, що у січні 2024 року директор київського метро Віктор Брагінський заявив, що тариф на проїзд слід підвищити до 30 гривень. Він нагадав, що його востаннє підвищували у 2018 році, коли витрати становили 466 мільйонів гривень на рік. Нині ж вони виросли до 1,6 мільярда гривень.

Як відомо, Брагінський залишив свою посаду, написавши заяву на звільнення. Він майже десять років займався роботою столичного метро. Bihus.Info у своєму розслідуванні викрили численні порушення у декларуванні його майна. Було знайдено кілька дорогих квартир та земельні ділянки.

Раніше стало відомо, що у Києві активно зростають ціни на квартири, незважаючина ракетні атаки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ