Today.ua

Новий закон про мобілізацію: чи можуть жінок призвати на військову службу в Україні

Новий закон про мобілізацію зробить обов'язковою для деяких категорій українських жінок постановку на військовий облік. Однак це не означає, що вони неодмінно опиняться на фронті.

У новому законі про мобілізацію, що цього тижня підписав президент Володимир Зеленський, йдеться про те, що жінки виконують військовий обов'язок нарівні з чоловіками. Пояснюється, що представниці прекрасної половини людства можуть укладати контракт із ЗСУ на таких самих правах, що й чоловіки. Проходження служби для чоловіків та жінок за своїми умовами також не відрізняється.

Жінок-медиків, а також тих, хто має фармацевтичну освіту, новий закон зобов’язав стати на військовий облік. Це стосується громадянок віком від 18 до 60 років.

Жінки, які мають освіту, відповідну до переліку військово-облікових спеціальностей Міністерства оборони, можуть стати на військовий облік добровільно. Новий закон про мобілізацію їх до цього не зобов'язує.

Зазначається, що на фронт українку можуть сьогодні відправити лише за її добровільною згодою.

Це ж стосується обов'язкової базової військової служби, яка за новим законом замінила строкову службу. У воєнний час її мають пройти усі українські чоловіки віком 18-25 років. Жінки також можуть пройти її, але якщо самі того захочуть.

Нагадаємо, новий закон надав бронювання від армії всім чиновникам категорії "А". Чиновників категорії "Б" та представників органів місцевого самоврядування призиватимуть, але не більше 50% від їх загальної кількості.

Також броню надали працівникам оборонних підприємств, установ культури та медіасфери.

Президент підписав закон 16 квітня, це означає, що він набуде чинності 18 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ