Today.ua

Деякі категорії українських пенсіонерів можуть отримувати виплати достроково

У Пенсійному фонді нагадали, хто з українців може вийти на пенсію достроково. Усього є шість категорій громадян, які мають таке право. При цьому значення має професія та вік претендентів вийти на заслужений відпочинок.

Так, щоб вийти на пенсію раніше за належний пенсійний вік, потрібно не тільки відповідати нижчевказаним критеріям, а й дочекатися щонайменше 1,5 року до досягнення пенсійного віку (60 років).

Право на дострокову пенсію в Україні мають:

Також достроково на пенсію в Україні в першу чергу виходять громадяни, які працювали на підприємствах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці, або в окремих галузях шкідливого виробництва. Серед них - шахтарі, трактористи, водії громадського міського транспорту, робітниці текстильного виробництва, зайняті на верстатах, доярки та працівники сільського господарства тощо.

Щодо "чорнобильців", то вони можуть розраховувати на пенсії зі зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Вік виходу на пенсію зменшується на 5, 8 або на 10 років залежно від часу та тривалості роботи в зоні відчуження.

Раніше повідомлялося, що вже через кілька місяців в Україні стартує перерахунок пенсій за бальною системою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ