Today.ua

Демографічна прірва: названі незворотні втрати населення України через 10 років

Кількість населення в Україні неухильно скорочується. Цей процес розпочався ще задовго до війни, а війна лише його пришвидшила. Україна вже переживає глибоку демографічну кризу, яка найближчими роками поглиблюватиметься. Таким чином, населення України через 10 років може скоротитися вдвічі порівняно до тієї чисельності, що була в нас на світанку незалежності.

На жаль, демографічна криза в нашій країні значно глибша, ніж це собі уявляє більшість людей. Що насправді відбувається, розповіла в ефірі телемарафону директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Елла Лібанова.

"Буде погано. Значно гірше, ніж хтось може собі уявити", - попередила Лібанова.

За її прогнозом, через 10 років населення України становитиме щонайбільше 35 мільйонів. Це - у ліпшому випадку. Більш песимістичний (і більш реальний) прогноз – 26 мільйонів. Причому це в кордонах 1991 року, підкреслила демограф. А якщо брати підконтрольну територію, то вийде значно менше. Та навіть з урахуванням всієї території України 26 мільйонів – це  вдвічі менше за ту чисельність населення, що Україна мала на світанку доби незалежності. Тоді нас було 52 мільйони. Це дані 1993 року. Відтоді чисельність населення в Україні тільки скорочується.

І, на жаль, цей процес неможливо зупинити. Можна лише його трішки пригальмувати, що також малоймовіірно. На сьогодні демографія – одна з основних проблем України, яка може поставити хрест на подальших планах економічного розквіту. Адже, якщо не буде людей, то не буде й кому піднімати країну з повоєнної руїни та розвивати її далі.

Елла Лібанова виділяє такі основні чинники скорочення населення:

"До цього додалася міграція, яка сьогодні перетворилася на головний драйвер демографічної динаміки – все погано, дуже погано", - констатує директорка Інституту демографії.

Вже понад два десятиліття в Україні не було перепису населення. Кожна наступна влада обіцяє його зробити і не робить. Очевидно, щоб не бути "гінцем", який приносить погану звістку. Таким чином, на сьогодні достеменно відомо лише одне: 30 років тому, у 1993, населення України становило 52 мільйони. Відтоді за приблизними оцінками демографів нас стало вдвічі менше.

Після війни з-за кордону повернеться, у кращому випадку, половина біженців. Тобто, Україні доведеться обходитися тим людським ресурсом, що залишиться. Ось чому зараз так важливо зберегти кожне людське життя. Особливо, молоде життя, адже кожна не народжена дитина – це удар по українській економіці та й самому існуванню української держави.

Нагадаємо, Верховна Рада пропонує не карати чоловіків-ухилянтів, які під час війни покинули Україну і втекли за кордон. Навпаки, їм треба створити умови для повернення після війни, щоб вони  поліпшували демографічну ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ