Продукти в Україні дорожчають не щодня, а щогодини, тому споживачі шукають можливість заощадити і вигідніше придбати найпопулярніші асортиментні позиції. З'явилося порівняння цін на них у супермаркетах та на ринку.
М'ясо та риба
Середня ціна на куряче філе на ринку – 145 грн/кг. Яловичина: ошийок – 255 грн/кг, лопатка – 200 грн/кг, стегно – 195 грн/кг. Свинина: ошийок коштуватиме 195 грн/кг, лопатка коштуватиме 175 грн/кг, стегно – 175 грн/кг.
Ціна курячого філе у Novus - 172 грн, Ашан - 149 грн, Сільпо - 171 грн. Свинина у супермаркетах коштує від 170 до 243 грн/кг, а яловичина – від 242 до 291 грн/кг.
Висновок – м'ясо на ринку дешевше.
Риба
Для прикладу взяли тріску. На ринку вона виявилася в середньому на 32 грн дешевшою, причому умови зберігання викликають більше довіри у супермаркетах, які обладнані холодильниками.
Бакалія
Макарони з твердих сортів пшениці продають на ринку в середньому по 40 гривень за упаковку. У супермаркетах вона коштуватиме приблизно 51 гривню.
Середні ціни рису різних сортів на ринку – 103 грн/кг, а в магазинах – 205 грн/кг. Вартість упаковки варіюється від 27 до 384 грн.
Борошно на ринку та в магазинах коштує приблизно однаково.
Яйця, молочка та олія
Яйця з ферми на ринку можна купити по 47-65 грн за десяток, а в супермаркетах – приблизно за 74 грн. Найдешевші – у АТБ по 47 грн.
Немає особливої різниці в ціні олії – близько 55 грн за літр.
Щодо молочних продуктів, то висновок однозначний – вони доступніші на ринку.
Фрукти та овочі
У супермаркетах овочі та фрукти дешевші, ніж ті, що були вирощені у домашніх господарствах. Аналогічна ситуація з цитрусовими.
Можна зробити висновок, що в цілому продукти на ринку дешевші приблизно на 50% порівняно з торговими мережами. Однак у супермаркетах можна розрахуватися карткою, що недоступно при вуличному шопінгу.
Нагадаємо, що в Україні несподівано подешевшали яйця, цибуля та два види м'яса – всупереч прогнозам економістів.