Today.ua

Власники євробондів вимагають від України виплати відсотків: у Раді відреагували

Від України вимагають відновити виплату відсотків за євробондами. Неможливість виконання цих зобов'язань може загрожувати країні дефолтом.

У серпні завершується період боргових канікул, які надані Україні. Це означає, що наша країна має щорічно виплачувати близько 500 млн доларів відсоткових платежів за європейськими облігаціями (євробондами).

Неможливість розрахуватися перед кредиторами може призвести до дефолту у державі. Проте голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев вважає такий варіант розвитку ситуації малоймовірним.

Він переконаний, що буде досягнуто домовленості щодо реструктуризації платежів. У цих переговорах з кредиторами Україні допоможе Міжнародний валютний фонд. Гарантією для країн, які розмістили євробонди в Україні, можуть стати заморожені в Європі активи Російської Федерації.

"Боргова угода із зовнішніми кредиторами є частиною програми МВФ, який має надати свою експертизу та "парасольку" для проведення таких переговорів. За програмою EFF, у 2024 – I кварталі 2027 років Україна має заощадити на виплатах за зовнішнім держборгом 11,8 млрд доларів, зокрема 4,6 млрд доларів у 2024 році", - додав голова фінансового комітету українського парламенту.

Данило Гетьманцев зазначив, що жодна зі сторін не зацікавлена ​​у банкрутстві України, а корисність дефолту він назвав міфом. Нардеп підтвердив, що переговори з власниками євробондів щодо реструктуризації боргу вже розпочалися.

Гетьманців переконаний, що вони не будуть легкими, але гарантовано призведуть до компромісу у найближчі місяці.

"Тому - видихаємо, ні про який повноцінний дефолт зараз точно не йдеться", - заявив депутат Верховної Ради.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Нацбанк дав прогноз щодо тарифів, цін та зарплат в Україні найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ