Today.ua

Частина українців зможе отримати житло в оренду з правом викупу

Частина українців, які винаймають квартири, зможуть взяти житло в оренду з правом викупу. Така можливість, зокрема, буде передбачена в програмі іпотечного кредитування єОселя.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби ПрАТ "Українська фінансова житлова компанія" (Укрфінжитло).

Укрфінжитло має намір вдосконалювати програму доступної іпотеки єОселя, щоб залучити до участі в цій програмі якомога більше населення. Зокрема, компанія має намір розробити програму здачі житла в оренду з правом викупу.

Такий спосіб придбання житла є новим для України, але у світі він доволі поширений. Зокрема, він вельми популярний у європейських країнах, де люди поступово викуповують житло, яке вони орендують.

"Формат rent to own передбачає, що людина спочатку орендує вибране житло протягом обмеженого періоду часу разом зі сплатою орендних платежів, накопичує кошти на сплату першого внеску і потім угода перетворюється на звичайний кредит", — йдеться у повідомленні прес-служби.

У компанії розповіли, що зараз її спеціалісти активно працюють над таким способом вирішення житлової проблеми. Напрацьований європейський досвід треба ще адаптувати під наші українські реалії. Поки механізм не буде остаточно відшліфований, у компанії не готові озвучувати всі умови такої оренди житла з викупом.

"Поки що не готові озвучувати деталі щодо ставок, термінів і учасників. Більше конкретики ви почуєте після всіх етапів обговорення з представниками уряду", — зазначили в компанії.

Принцип дії цієї програми такий самий, як у всіх програмах доступного іпотечного кредитування. Клієнту дають кредит на придбання житла під 7% річних (декому під 3%). А решту кредитної ставки відшкодовує держава.

Є надія, що програма оренди з правом викупу збільшить кількість учасників програми єОселя, що, у свою чергу, не лише допоможе у вирішенні житлової проблеми, але й спрятиме пожвавленню житлового будівництва.

Нагадаємо, у Києві різко подешевшала оренда квартир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ