Today.ua

Бензин подорожчає до 80 грн/л: українцям готують європейські ціни на пальне

Кабінет Міністрів планує підвищити акциз на пальне в Україні. Стало відомо, що подорожчання буде поетапним. З'явилася інформація про те, коли бензин коштуватиме 80 грн/л.

Перший етап зростання акцизних ставок має відбутися в липні цього року, а останній у 2028 році. Деталі надав засновник групи компанії "Прайм" Дмитро Льоушкін.

Уряд виконує рекомендацію Євросоюзу щодо наближення вітчизняного законодавства до європейського в частині акцизного податку. Зазначено, що насамперед йдеться про перегляд внутрішньоукраїнських податків та зборів. Зміни можна було б відтермінувати, але вони на часі, бо треба наповнювати бюджет. Саме тому Кабмін, довго не вагаючись, вирішив збільшити акциз на пальне.

За словами Льоушкіна, коли Україна повністю виконає рекомендацію ЄС, вартість пального на АЗС може зрости до 75-80 гривень за літр. Він також спрогнозував подорожчання автогазу на 4 грн вже з 1 липня. Вартість автогазу буде збільшуватися приблизно на гривню кожні пів року.

"Ціна на бензин, дизель складатиме десь 1,6 – 1,8 долара. У нас ми вийдемо десь на 75-80 грн/л".

Дмитро Льоушкін отримав багато питань з приводу різкого подорожчання бензину. Однак він підкреслив, що його слова викривили.

В аналітика склалося враження, що телеграм-канали просто дають українцям "фільми жахів на ніч", щоб налякати їх. Й при цьому люди тягнуться до смартфонів щоб почитати "страшилку", без якої складно заснути. Проте інформація не відповідає дійсності. І не треба очікувати таких цін на пальне у найближчі роки. Льоушкін порадив сприймати новини зі скепсисом, тому що іноді вони лякають і його самого.

"Заперечую офіційно, я не говорив "80 гривень найближчим часом." Я називав порядок цін 1,6-1,8 долара, і то це на горизонті 2028 року за фактом виконання розпорядження Кабміну. Якщо за поточним курсом, то це 64-70 я допустив по бензинах через три роки з прив'язкою до поточних котирувань нафти та валюти. Але не 80 найближчим часом", - наголосив експерт.

Раніше було названо найпопулярніші нові бензинові автомобілі в Україні.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ