Today.ua

Альтернатива хіміотерапії: вчені знайшли можливість вбивати ракові клітини без шкоди для здорових

Вчені знайшли можливість вбивати ракові клітини без шкоди здоровим. Такий спосіб лікування може стати альтернативою традиційної хіміотерапії, яка часто призначається при онкологічних захворюваннях.

Терапевтичний метод дослідники описали у новій статті у журналі Science Advances.

Відомі методи лікування раку, такі як хіміотерапія, не можуть відрізнити онкоклітини від здорових. У результаті сильні медикаменти атакують усі клітини людського тіла. Це призводить до серйозних побічних ефектів, серед яких виснаження та випадання волосся.

Імунотерапія має передбачає активацію імунних клітин в організмі, перепрограмування для знищення ракових. Таке лікування реалізують за допомогою цитокінів – білкових молекул, які працюють як міжклітинні біохімічні месенджери. Імунні клітини організму звільняють їх задля координації своєї реакції.

Цитокіни можуть активізувати імунні клітини в пухлини, проте надмірна стимуляція здорових клітин може спричинити важку "побічку". Якщо вони вільно блукають по всьому тілу, активують усі імунні клітини, з якими стикаються. У результаті надмірна імунна відповідь може мати смертельні наслідки.

Вчені розробили інноваційний підхід до застосування цитокінів. Їхня розробка техніка гарантує, що цитокіни протягом тижнів ефективно локалізуються в пухлинах, зберігаючи при цьому свою структуру та рівні реактивності. Мета дослідників – знайти баланс між знищенням онкоклітин та збереженням здорових клітин в організмі.

Вони розробили нову стратегію, яка:

Фахівці сподіваються, що їхнє відкриття допоможе у пошуку нових підходів до лікування раку. Воно також зможе використовуватися для доставки інших видів імуностимулюючих ліків.

Раніше було названо продукти, які небезпечно вживати – вони сприяють розвитку раку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ