Today.ua

Акциз на автогаз можуть підвищити втричі: як зміняться ціни на пальне на АЗС

У Верховній Раді запропонували підвищити акциз на скраплений газ утричі – до 169 євро за 1000 л. Стало відомо, як це вплине на вартість палива на АЗС.

На даний момент вказаний акциз становить 52 євро. Директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн вважає, що його розмір з кожного літра має бути однаковим. Проте законодавці вирішили зробити акциз на автомобільний газ на 20% нижчим, ніж на решту.

За словами Куюна, йдеться про справедливість. Він не розуміє, чому водій автомобіля на бензині змушений оплачувати акциз у чотири рази більше – 213 євро, ніж на автогаз. Експерт наголосив, що автогаз не є унікальним енергоносієм, який "пахне трояндами". Йдеться про такий же продукт нафтопереробки, як бензин чи дизельне паливо.

Куюн зазначив, що раніше в Європі надавали пільги на встановлення ГБО, а зараз вони діють на покупку автомобілів. На його думку, за кілька років таких вигідних умов не буде.

Що буде з цінами на автогаз на АЗС

Сергій Куюн дійшов висновку, що підвищення акцизу спричинить подорожчання автогазу до 4,5 грн/л. Однак пальне у будь-якому випадку подорожчало б через забастовки польських перевізників на кордоні. Вартість палива сягнула 31 грн/л.

"При бензині по 55 грн/л було 48%, а стане 56% ціни бензину. Це при тому, що таксисти – найбільш показова та економна публіка – вважають газово-бензиновим паритетом 80% (витрата газу більша на 15-20% бензину) Тобто економія по відношенню до бензину збережеться й чимала! – запевнив фахівець.

Очікується, що підвищення акцизу на автогаз дозволить щомісячно додавати до держбюджету мільярд гривень.

Раніше повідомлялося, що українці активно встановлюють ГБО на автомобілі через підвищення цін на бензин та дизельне паливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ